Uwielbiasz złoty trunek i ciągle szukasz nowych smaków? Sprawdź, jakie gatunki piw znajdziesz na rynku. Z naszym poradnikiem na pewno odkryjesz ulubioną propozycję.
Czym się różnią style piwa?
Do najpopularniejszych odmian piwa należy lager. Trudno się dziwić, gdyż to on zazwyczaj gości na sklepowych półkach. Jednak w ostatnim czasie powstało wiele sklepów z piwem kraftowym, dzięki czemu dostęp do przeróżnych trunków jest znacznie łatwiejszy. Każdy gatunek ma charakterystyczną barwę, smak i aromat. Na te elementy wpływają następujące czynniki:
- rodzaj użytych słodów (np. słody jęczmienne, palone, pszeniczne)
- rodzaj użytej wody (poziom pH, twardość, skład chemiczny)
- rodzaj i ilość chmielu
- obfitość plany
- poziom goryczki
- zawartość alkoholu
- dodatkowe składniki (np. owoce, przyprawy, miód)
- rodzaj fermentacji.
Najczęściej dzielimy piwa na te o górnej oraz dolnej fermentacji. Natomiast na tym wybór się nie kończy. Wyróżniamy wiele styli, więc każdy smakosz może dziś znaleźć coś dla siebie. W naszym poradniku opiszemy wszystkie popularne rodzaje piw, a także omówimy te nietypowe.
Piwo górnej fermentacji
To rodzaj piwa, który charakteryzuje się intensywnym aromatem. Proces ten przebiega szybciej niż fermentacja dolna. Dzięki temu napój zawiera więcej estrów oraz wyższych alkoholi, które tworzą pełny smak.
Podczas produkcji takiego piwa drożdże pracują w wysokich temperaturach (16-30 ℃). Takich trunków znajdziesz na rynku bardzo wiele. Reprezentują zarówno popularne style, jak i te, które dopiero zyskują uznanie na światowym rynku. Sprawdź niektóre propozycje, jakie warto rozważyć podczas zakupów.
Pale Ale
To piwo, które charakteryzuje się jasno-bursztynową barwą oraz umiarkowanie wysoką i długo utrzymującą się żółtobiałą pianą. Konsumpcji towarzyszy intensywny aromat chmielu, który pochodzi z procesu chmielenia na zimno lub dodatku chmielu odmian amerykańskich. Ten styl wywodzi się z Wielkiej Brytanii, a trunek często ma cytrusowy posmak. To dobra propozycja dla entuzjastów klasycznej goryczki.
India Pale Ale
To styl o większej zawartości chmielu i alkoholu niż Pale Ale. Ponadto silniejsza jest goryczka. Dziś trudno kupić zwyczajną IPA, gdyż do nazwy dodawane są przedrostki. Na rynku znajdziesz np. piwo English IPA, które charakteryzuje się nutami kwiatowymi i żywicznymi. Natomiast American IPA to propozycja dla miłośników cytrusowych smaków. Konsumpcja New Zealand IPA zachwyci entuzjastów owocowych kompozycji. Z kolei w Belgian IPA odkryjesz przyprawowe aromaty. To dosyć popularne rodzaje piwa w Polsce.
Barley Wine
Jeśli cenisz mocniejsze gatunki piwa, wybór Barley Wine będzie strzałem w dziesiątkę. Jak sama nazwa mówi, napój charakteryzuje się winnym smakiem i bukietem zapachowym. Natomiast konsystencja jest oleista i kremowa. Wyczujesz tu również nuty owoców czy whisky. Najlepsze browary do produkcji wykorzystują drożdże winne.
Wheat Ale
To bardzo orzeźwiające, pszeniczne piwo, które doskonale smakuje latem. Charakteryzuje się cierpkim smakiem oraz jasnozłotą barwą. Dużym atutem jest bogaty smak i miły aromat. Odkryjesz tu nuty zbożowe, miodowe czy karmelowe.
Angielski porter
To ciemne i mocne piwo. Charakteryzuje się ciemniejszą, a często czarną barwą. Zacierane jest z dodatkiem słodu karmelowego, cukru i płatków kukurydzianych. W smaku możesz odkryć nuty goryczkowe, palone, czekoladowe, karmelowe czy kawowe.
Stout
Ciemny napój produkowany z prażonego słodu jęczmiennego. Charakteryzuje się silną goryczką, ciężkim, słodowym smakiem oraz prawie czarną barwą. Do znanych i lubianych podgatunków należy Milk Stout, Coffee Stout, Chocolate Stout czy Oatmeal Stout. Każdy z nich różni się smakiem. Jeżeli cenisz te mocniejsze piwa rodzaje, zdecydowanie warto ich spróbować.
Mild Ale
Czas na propozycję dla miłośników nieco lżejszych smaków. Mild Ale to piwo o niskiej zawartości alkoholu pochodzące z Anglii i Walii. Charakteryzuje się łagodną goryczką i barwą od bursztynowej do brązowej.
Dry Stout
To wytrawne i bogate w smaku piwo o ciemnej barwie. Wyróżnia się intensywną goryczką, która pochodzi od chmielu oraz palonego słodu. Ponadto piana jest gęsta i długo się utrzymuje. Odkryjesz tu umiarkowanie palone nuty, zbożową ostrość i kakaowy finisz. To bardzo dobra propozycja dla entuzjastów bogatych kompozycji.
Red Ale
To rozwiązanie dla miłośników kwaśnych i cierpkich smaków. Napój charakteryzuje się czerwoną barwą, która wynika z użycia specjalnych słodów oraz półtorarocznego przechowywania piwa w dębowych kadziach. Tam pracują drożdże kilkunastu szczepów. Zawartość alkoholu to zazwyczaj 5,5-6%.
Piwo dolnej fermentacji
To piwa produkowane z wykorzystaniem specjalnego typu drożdży. Te podczas warzenia znajdują się na dnie kadzi, dlatego mówimy właśnie o dolnej fermentacji. Najprościej mówiąc, są to wszystkie rodzaje piwa typu lager. Do najpopularniejszych należą koźlaki, pilznery, portery bałtyckie oraz piwa marcowe.
Charakterystyczną cechą tychże odmian jest sposób warzenia oraz proces leżakowania. Dzięki temu piwo jest klarowne i ma słodowy smak.
Klasyczny lager
Najczęściej spotykane piwo na sklepowych półkach. To lekki i orzeźwiający napój o złocistej barwie i dość intensywnym smaku. Najczęściej nuty chmielowe są silnie wyczuwalne. Przy warzeniu piwa wykorzystuje się różne rodzaje słodu i chmielu. Dzięki temu możesz liczyć na bogatą i zróżnicowaną ofertę.
Pilzner
Jak sama nazwa mówi, piwo wywodzi się z czeskiej miejscowości Pilzno. Tam opracowano recepturę, która pozwoliła na stworzenie lekkiego, a zarazem orzeźwiającego i klarownego napoju o złotej barwie. Ponadto smakosze mogą liczyć na słodowe i chmielowe nuty. Tradycja nakazuje, aby Pilznery warzyć na bazie słodu pilzneńskiego, który suszy się w niskich temperaturach. Ten trunek ma bogatą historię i do dziś cieszy się uznaniem na całym świecie.
Koźlak
Koźlaki charakteryzują się dużo większą zawartością ekstraktu i alkoholu (ponad 6%). Te mocne trunki wymagają długiego procesu przygotowania, który niekiedy trwa nawet 18 tygodni. Niegdyś piwa te warzono zimą i przechowywano w piwnicach. Do znanych podgatunków należy koźlak tradycyjny, majowy, dubeltowy oraz pszeniczny. To piwa z bardzo bogatą tradycją, która sięga XVI wieku.
Porter bałtycki
W osiemnastym wieku import portera brytyjskiego stał się niemożliwy z uwagi na blokadę kontynentalną. Browarnicy zaczęli więc warzyć własny odpowiednik, lecz przy zastosowaniu dolnej fermentacji.
Efekty ich prac towarzyszą nam do dziś. Portery bałtyckie to mocne, ciemne piwa z dwóch rodzajów słodu jęczmiennego – ciemnego i jasnego. Charakteryzują się wyraźnym, słodowym smakiem, nutami czekoladowymi, karmelowymi i kawowymi. Ponadto lekko wyczuwalny jest chmiel. Trunki te produkowane są m.in. w naszym kraju i cieszą się wysoką renomą wśród ekspertów.
Piwo marcowe
To piwo sezonowe pochodzenia niemieckiego. Nazwa pochodzi z od okresu warzenia, gdyż niegdyś produkowano je z pozostałego słodu po zimie. Piwo wymaga długiego leżakowania. Najczęściej trunek serwuje się podczas święta Oktoberfest w Bawarii. Piwo marcowe charakteryzuje się bursztynową barwą oraz słodowym smakiem z dodatkiem intensywnej goryczki.
Piwa fermentacji spontanicznej
Fermentacja spontaniczna polega na tym, że brzeczki piwnej nie zaszczepia się drożdżami. Natomiast pozostawia się ją gorącą w otwartych kadziach, beczkach lub tacach. Wówczas drożdże trafiają tam wraz z powietrzem.
To metoda stosowana w Belgii, w dolinie rzeki Senny. Drożdże występujące w naturze osadzają się na powierzchni brzeczki, która zaczyna samoistnie fermentować po ochłodzeniu. Proces ten może trwać nawet przez rok. W przypadku napoju, jakim jest to belgijskie piwo rodzaje prezentują się następująco:
Lambic
To piwo produkowane z jasnych słodów jęczmiennych typu pils. Charakteryzuje się dodatkiem 30-40% niesłodowej pszenicy i 3-letniego chmielu, który wpływa na konserwację trunku, lecz nie nadaje mu goryczki. Fermentacja zachodzi w dębowych beczkach po winie. Tam znajdują się dzikie szczepy drożdży i bakterii. Niekiedy wspomagane są szczepami hodowlanymi. Napój wyróżnia się bogatym smakiem i doskonałym aromatem. Zdecydowanie warto go spróbować.
Dominują tu kwaskowe smaki i aromaty. Zapach pochodzi od estrów owocowych. Nie ma tu nut chmielowych czy diacetylowych.
Lambic Fruites
To również piwo z jasnych słodów jęczmiennych typu pils, które charakteryzuje się dodatkiem 30-40% niesłodowanej pszenicy. Natomiast 10-30% stanowią owoce (np. wiśnie, maliny, winogrona, morele czy brzoskwinie). W tym przypadku chmiel także zapewnia konserwację, lecz nie wpływa na walory smakowe. Dominują nuty słodowo-owocowe.
Gueze
Piwo produkowane na zasadzie powtórnej fermentacji. Proces ten zachodzi w butelkach wymieszanego trzyletniego oraz rocznego Lambica. Dzięki temu napój jest mocno gazowany. Charakterystyczną cechą jest butelkowanie z użyciem korka i drucianego koszyczka.
Popularne rodzaje piw w Polsce
Jeszcze niedawno piwo chmielowe było znane głównie pod postacią lagera. Natomiast w ostatnich latach wiele się zmieniło. Dziś możesz wybierać spośród różnych styli piwnych oraz wielu podgatunków. W Polsce istnieją dziesiątki browarów, a sklepy sprowadzają piwa również z zagranicy. Dzięki temu masz bardzo szeroki i zróżnicowany wybór. Każdy smakosz znajdzie propozycję idealnie dopasowaną do własnych preferencji.
Wiele zmieniła kraftowa rewolucja. W ostatnich latach Polacy pokochali piwa rzemieślnicze i bardzo często sięgają po wyższej klasy trunki. Chociaż cena przewyższa tanie lagery, smak jest znacznie bogatszy i cieszy podniebienia koneserów. Ponadto powstało wiele sklepów specjalistycznych i pubów, w których podaje się piwa bardzo wysokiej jakości. Wszystko to sprawia, że zdecydowanie warto odkrywać nowe smaki i aromaty.
W poradniku przedstawiliśmy style piwne, lecz każdy z nich ma wielu reprezentantów. Dzisiaj browary proponują masę znakomitych trunków i dość szybko wprowadzają na rynek premierowe piwa. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu wyprodukować taki napój. W sieci i literaturze znajdziesz wiele poradników na ten temat.